Wim Vandekeybus στο Τριανον

Το κινηματογραφικό έργο του Wim Vandekeybus, αποτελεί ένα απολύτως μη ταξινομήσιμο οπτικοακουστικό δημιούργημα, ένα Διονυσιακό μείγμα όλων των τεχνών, μια πρόκληση για τις αισθήσεις αλλά και το μυαλό του θεατή.
Ολοκληρωμένο το κινηματογραφικό έργο του Βέλγου σκηνοθέτη, χορογράφου, ηθοποιού και φωτογράφου Wim Vandekeybus παρουσιάζεται στον κινηματογράφο Τριανόν από 16- 22 Ιουλίου στα πλαισια του Διεθνους Φεστιβαλ Χορου Αθηνας.

Ο κορμός του προγράμματος αποτελείται από τις ταινίες Blush - Here after που προβάλλονται καθημερινά σε ενιαίο πρόγραμμα (σύνολο 116 λεπτά). Στη διάρκεια της εβδομάδας θα προβληθούν και όλες οι υπόλοιπες ταινίες του. Την Πέμπτη, 16 Ιουλίου, πριν την πρεμιέρα του BLUSH - HEREAFTER, o Wim Vandekeybus θα μιλήσει για το έργο του σε σινεμά και χορό και θα συζητήσει με το κοινό.Στο πάνελ θα συμμετάσχει η Kristien De Coster, διευθύντρια της Ultima Vez, εταιρείας παραγωγής όλων των Project του Βέλγου Καλλιτέχνη.

Ο Βιμ Βαντεκέιμπους ανήκει στην αιχμή του δόρατος της παγκόσμιας σύγχρονης desingel_60021χορογραφικής δημιουργίας, κύριος εκπρόσωπος της υπερ - γόνιμης «σχολής της Φλάνδρας» μαζί με τον Γιαν Φαμπρ (με τον οποίο συνεργάστηκε στα πρώτα βήματα της καριέρας του) και την Αν Τερέζα Ντε Κεερσμάκερ. Εδώ και 14 χρόνια με τον καλλιτεχνικό οργανισμό Ultima Vez, ανανεώνει την γλώσσα του χορού, ανατρέποντας πολλές από τις καθιερωμένες φόρμες έκφρασης.

Η κινηματογραφική φόρμα, απασχόλησε εξ αρχής τον Βέλγο δημιουργό ως άλλο ένα μέσο έκφρασης. Παράλληλα με τις πρώτες χορογραφικές του δημιουργίες, σκηνοθετεί φιλμ μικρού ή μεσαίου μήκους ενώ συνήθως, εντάσσει την δημιουργική χρήση του βίντεο στις παραστάσεις του. Με τον καιρό, η ενασχόλησή του με τον κινηματογράφο εντείνεται και μέσω της γλώσσας του σινεμά, ο Βαντεκέιμπους βρίσκει την ευκαιρία να μεταφέρει τις συλλήψεις του σε διαφορετικό πεδίο.

Τα έργα του Βαντεκέιμπους ξεπερνούν κατά πολύ τον απλουστευμένο όρο του dance film συνιστώντας αυτοτελείς προτάσεις για ένα μοντέρνο σινεμά. Η βασική κινητήριος δύναμη της δουλειάς του, η περίπλοκη σχέση κορμιού και μυαλού μέσα σε ένα δεδομένο περιβάλλον / κοινωνία παραμένει και τον οδηγεί, όπως και στις χορογραφίες του, στην ανάπτυξη μιας αισθητικής που εμπεριέχει διαφορετικές, συχνά αντικρουόμενες αρχές, μιας γόνιμης συνάντησης του θεάτρου, της λογοτεχνίας, της μουσικής, της ζωγραφικής και φυσικά του χορού μπροστά από την κάμερα.

Η σύγχρονη λογοτεχνία αλλά και αρχαίοι μύθοι, πρωτότυπες μουσικές δημιουργών όπως ο David Byrne, ο Marc Ribot, ο David Eugene Edwards, εικαστικές συνθέσεις που παραπέμπουν στον Μπρίγκελ και στον Βερμέερ, συνθέτουν τον κινηματογραφικό κόσμο του Βαντεκέιμπους, ρευστό μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, γεμάτου από συνεχείς συγκρούσεις αρχετυπικών διπόλων.

Το Blush και το Ηereafter αποτελούν την επιτομή του σινεμά του Βαντεκέιμπους.

Το Blush είναι μια μοντέρνα μεταφορά του μύθου της Ευρυδίκης, ένα εκθαμβωτικό, wim-vandekeybus-blush-main1πολυτάραχο ταξίδι από την υπέροχη Κορσική ως ένα καταγώγιο των Βρυξελλών, με οδηγό τα πυρακτωμένα μπλουζ του David Eugene Edwards (16 HP, Woven Hand). Ένα ταξίδι στις πιο άγριες περιοχές του υποσυνείδητου, σε αρχέγονα μυθολογικά δάση, σε αντικρουόμενες παρορμήσεις. Έλξη, σύγκρουση και αποστροφή υφαίνουν ιστορίες ενώ ο φόβος κι η επιθυμίας παίρνουν κυριολεκτικά σάρκα και οστά. Μεταξύ των πολυάριθμων διακρίσεών του το φιλμ συμμετείχε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών στο τμήμα ACID.

Στο Ηereafter (Επέκεινα), το τελευταίο μέχρι σήμερα φιλμ του Βαντεκέιμπους , η μυθοπλασία γίνεται πιο εμφατική από κάθε άλλη ταινία του. Τα κορμιά και οι κινήσεις κουβαλούν πλέον τα αισθήματα των ερμηνευτών. Πρόκειται για την ιστορία μιας απομονωμένης κοινότητας, όπου ο πατριάρχης - τύραννος δίνει εντολή για βρεφοκτονία. Οι ήρωες ξαναβιώνουν τις αναμνήσεις τους στο επέκεινα κι αυτές επιστρέφουν στην μνήμη του κυττάρου τους ως τραύματα. Η κοινότητα καταστρέφεται μέσα στον φόβο και ερωτήματα για υπαρξιακά δίπολα γεννιούνται. Η μουσική ανήκει και πάλι στον David Eugene Edwards.

Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα στους χορευτές - ηθοποιούς των ταινιών του Βαντεκέιμπους ξεχωρίζει η Λίντα Καπετανέα η οποία, μαζί με τον Γιόζεφ Φρούτσεκ, συνεχίζουν την καριέρα τους στην Ελλάδα με την ομάδα Rootless Root.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μαζί με το Blush - Here After θα προβληθούν και όλα τα υπόλοιπα φιλμ του Wim Vandekeybus:

Body, body on the wall
Βέλγιο - 1997 - 7 λεπτά - Έγχρωμο
Συσκηνοθεσία με τον μεγάλο Jan Fabre. Ο ίδιος ο Vandekeybus στον ρόλο ενός spiegel_mostra081χορευτή που το κορμί του χρησιμοποιείται ως καμβάς από μια φωτογράφο.

La mentira
Βέλγιο - 1992 - 49 λεπτά - Έγχρωμο
Βίντεο αφιερωμένο στον παλιό γερμανό περφόρμερ Κάρλο Βεράνο τον οποίο συνάντησε συμπτωματικά ο σκηνοθέτης στο Αμβούργο. Οι εικόνες και η ιστορία του αποτέλεσαν την έμπνευση για το έργο που εκτυλίσσεται σε έρημα τοπία της Νότιας Ισπανίας, σε ένα θέατρο της Αμβέρσας και σε ένα κλαμπ των Βρυξελλών. Ένθετα παρουσιάζονται super 8 του Βεράνο.

In spite of wishing and wanting
Βέλγιο - 2001 - 50 λεπτά
Μια δυναμική μίξη λόγου, κίνησης, μουσικής, συμβόλων και σιωπής πάνω στο ουτοπικό της επιθυμίας, στα ανίκητα δεσμά των φυσικών νόμων, αποτέλεσμα της συνεργασίας του Vandekeybus με τον David Byrne ο οποίος συνέθεσε την μουσική ειδικά για την συγκεκριμένη περφόρμανς.

Silver
Βέλγιο - 2001 - 15 λεπτά - Έγχρωμο
Βασισμένο σε ένα παραδοσιακό ιρλανδικό νανούρισμα σε μουσική Thiery de May.

The Last words
Βέλγιο - 1999 - 20 λεπτά - Έγχρωμο
Ελεύθερη απόδοση δυο διηγημάτων του Χούλιο Κορτάσαρ. Η ιστορία ενός «πωλητή κραυγών» που εμπορεύεται τα τελευταία λόγια ενός δικτάτορα. Μουσική David Byrne

Inasmuch
Βέλγιο - 2000 - 14 λεπτά - Έγχρωμο
Ένα βουβό φιλμ πάνω στο δίπολο Γέννηση - Θάνατος. Μουσική Marc Ribot.

Dust
Βέλγιο - 1996 - 4 λεπτά - Έγχρωμο
Τρεις άνδρες γδύνονται, πλένονται. Δεν πρόκειται για ένα απλό ντους, τρίβονται μανιασμένα, σαν να θέλουν να απαλλαχθούν από ένα κομμάτι του δέρματός τους, της ψυχής τους, της τρέλας τους.

Roseland
Βέλγιο - 1990 - 46 λεπτά - Έγχρωμο
Τρεις διαφορετικές χορογραφίες ενοποιημένες, με σκηνικό ένα εγκαταλειμμένο, ρημαγμένο σινεμά των1nightshade-5001 Βρυξελλών. Μουσική Thiery de May, Peter Versmeech

Bereft of a blissful union - Αποχωρισμένος από μια ευτυχισμένη ένωση
Βέλγιο - 1996 - 14 λεπτά - Έγχρωμο
Ο τυφλός χορευτής Σαϊντ Γκαρμπί μιλά σε ένα παλτό που το φορά μια αόρατη φιγούρα. Θραύσματα αμφορέων βυθίζονται για να αναδυθούν κολλημένα, χορευτές μέσα στο νερό καλύπτονται από μια γιγαντιαία προβιά, γυναίκες με μάσκες σκύλων τραβούν τους άντρες στον βυθό... Σουρεαλιστικές εικόνες εμπνευσμένες από το «Πετκούτιν και Καλίνα» του Μίλοραντ Πάβιτς.

Mountains made of  Barking
Βέλγιο - 1994 - 15 λεπτά - Έγχρωμο
Γυρισμένο στο Μαρόκο, ένα φιλμ που ισορροπεί ανάμεσα στην πραγματικότητα και την φαντασία, τη ζωή και τον θάνατο

Elba & Federico - Έλμπα και Φεντερίκο
Βέλγιο - 1993 - 26 λεπτά - Έγχρωμο
Ελεύθερη διασκευή του έργου του Ίταλο Καλβίνο. Η καθημερινότητα ενός ζευγαριού, Ο άντρας εργάζεται τη νύχτα, η γυναίκα την ημέρα. Οι συναντήσεις του είναι φρενιτιώδεις και αναπάντητες.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
(ενιαιο εισιτήριο των 7ευρω για όλες τις προβολές κάθε ημέρας)wim-vandekeybus-ultima-vez_060fae8f1

ΠΕΜΠΤΗ 16
20.30 ΟΜΙΛΙΑ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ
22.00 BLUSH- HEREAFTER

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17
21.00 BLUSH- HEREAFTER
23.00 BLUSH- HEREAFTER

ΣΑΒΒΑΤΟ 18
21.00 BLUSH- HEREAFTER
23.00 BLUSH- HEREAFTER

ΚΥΡΙΑΚΗ 19
21.00 BLUSH- HEREAFTER
23.00 Body bodyon the wall 7΄
La mentira 49΄
Διάλειμμα
Silver 15΄
The last words 20΄
Inasmuch 14΄

ΔΕΥΤΕΡΑ 20
21.00 BLUSH - HEREAFTER006401_px_300_1
23.00 In spite of wishing and wanting 50΄
Διάλειμμα
Bereft ofa blissful union 14΄
Mountains made of barking 15΄
Elba & Federico 26΄

ΤΡΙΤΗ 21
21.00 BLUSH - HEREAFTER
23.00 Silver 15΄
The last words 20΄ Inasmuch 14΄
Διάλειμμα
Dust 6΄
Roseland 46΄

ΤΕΤΑΡTΗ 22
21.00 BLUSH - HEREAFTER
23.00 Body bodyon the wall 7΄
La mentira 49΄
Διάλειμμα
In spite of wishing and wanting 50΄

ΤΡΙΑΝΟΝ
Κοδριγκτωνος 21 (Πατησιων 101), ΜΕΤΡΟ Βικτωρια
τηλ.2108215469, 2108222702
Εισ. 7ευρω